Soluția lui Mihai Răzvan Ungureanu în problema retrocedărilor: despăgubirile de maxim 300.000 euro plătite în trei ani

Publicat: 06/03/2013, 18:56
Actualizat: 21/05/2015, 00:09

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a depus la Senat un proiect de lege privind privind plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist.

Proiectul lui MRU prevede că imobilele care nu au fost vândute să fie retrocedate în natură foștilor proprietari. În privința despăgubirilor în bani, inițiativa legislativă prevde ca acestea să fie acordate eșalonat într-un termen de maxim 10 ani. Guvernul Pont a anunțat că își va asuma răspunderea pe propriul proiect de lege care prevede ca despăgubirile în bani să fie acordate numai din 2017. MRU a declarat că odată ce proiectul său a intrat în circuitul legislativ cabinetul Ponta nu își mai poate asuma răspunderea.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a depus la Senat un proiect de lege privind plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist (6 martie 1945 – 22 decembrie 1989). Potrivit expunerii de motive proiectul aparține partidului Foța Civică, formațiune condusă de MRU.

La Senat inițiativa a fost semanată de 19 senatori PDL. La fel ca inițiativa guvernului Ponta, proiectul lui Ungureanu prevede restituirea în natură a proprietăților. Proiectul prevede că cei deposedați de comuniști pot opta între mai multe forme de de restituire sau compensare.

Astfel, proiectul prevede că „restituirea în natură a imobilelor se face doar dacă acestea nu au fost deja vândute, în condițiile legii”. Dacă restituirea imbilului în cauză nu mai este posibilă atunci există opțiunea ca statul să ofere în compensare un imobil cu valoare echivalentă dar dintr-o altă localitate sau județ.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

Proiectul înițiat de fostul premier aduce o noutate în privina despăgubirilor bănești. Dacă în proiectul guvernului Ponta despăgubirile bănești ar urma să fie acordate doar din 2017 în viziunea lui MRU acestea urmează să fie acordate odată cu intrarea în vigoare a legii dar eșalonat. Pentru despăgubirile de până la 300.000 euro despăgubirile ar urma să se plătească în rate egale în termen de 3 ani de zile.

Iată ce prevede proiectul lui MRU:

* acordare de obligațiuni de stat, cu scadență la 10 ani, aplicându-se dobânda acordată de băncile comerciale pentru împrumuturile contractate pentru construirea de locuințe;
* acordarea de acțiuni la companii cu capital de stat, în cuantum de maxim 10% din acțiunile pe care le mai deține statul la compania respectivă, la valoarea de piață pentru societățile listate, respectiv la valoarea nominală la cele nelistate;
* acordarea de despăgubiri în numerar, în mod eșalonat și în tranșe anuale egale, după cum urmează:
a) pentru despăgubiri în valoare de până la 300.000 de Euro, într-un termen de 3 ani, în trei tranșe egale;
b) pentru despăgubiri în valoare de 300.000 – 1.000.000 de Euro, într-un termen de 5 ani;
c) pentru despăgubiri în valoare de peste 1.000.000 de euro, într-un termen de 10 ani.

Proiectul mai prevede că cererile de retrocedare și despăgubire ale căror posesori sunt persoane în vârstă au prioritate. „Prin excepție de la alin.(1), au prioritate în soluționare cererile persoanelor îndreptățite care suferă de boli grave ori foarte grave sau care au vârste de peste 80 de ani, ale moștenitorilor acestor persoane, precum și ale celor care au cumpărat drepturi patrimoniale litigioase”, se arată în proiectul de lege

Proiectul de lege prevede că autoritățile locare și cele centrale să analizeze dosarele în termene precise și să afișeze rezultatele. În cazul în care o primări nu soluționează cererile în termenele prevăzute ele pot fi amendate cu amenzi care pornesc de la 100 la 500 de lei pe zi.

Proiectul de lege mai prevede și că se vor înființa instanțe specializate. „La nivelul fiecărei judecătorii și tribunal se constituie complete de judecată specializate care vor judeca cu celeritate toate litigiile referitoare la nerespectarea prezentei legi”, se menționează în proiect

Un milion de români afectați de problema retrocedărilor

În nota de fundamentare inițiatorii arată că ar exista 822.000 de cereri de retrocedare. „Ca urmare a legii proprietatii nr. 247/2005, au fost depuse 822,000 de notificari: 210,000 notificari pentru case nationalizate, demolate si 612,000 notificari pentru terenuri agricole si forestiere”, se precizează în notă.

În opinia inițiatorilor acestă lege ar afecta peste 1 milion de români. „Tinand cont de faptul ca o notificare are in medie trei autori, inseamna ca mai mult de 1 milion de cetateni romani sunt direct interesati de rezolvarea cat mai urgenta a problemei proprietatii”, se menționează în expunerea proiectului

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

În paralel și cabinetul Ponta are un proiect de lege, iar premierul a anunțat că pe 19 martie își va asuma răspunderea pe proiectul de lege privind retrocedările.

MRU: Guvernul nu își mai poate asuma răspunderea

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că odată ce a fost depus proiectul său de lege guvernul Ponta nu mai poate să-și asume răspunderea pe această chestiune.

„Ar fi absurd, dar nu m-ar mira. Nu e vorba că blocăm. Câtuși de puțin. Încercăm să oferim soluția pentru această problemă. Guvernul a avut peste 300 de zile timp să rezolve problema. Acum, au văzut că nu mai au timp și vin cu un proiect pe care își asumă răspunderea. Este amatorism. Asumarea nu se va putea face până nu vor exista dezbatere și vot pe această propunere legislativă”, a adăugat Ungureanu”, a declarat Ungureanu

Ce prevede decizia pilot din 2010 și ce riscă România

În octombrie 2010 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o decizie pilot prin care suspenda toate procesele prinvind retrocedările aflate pe rolul instanței europene.

Decizia a impuns României ca în termen de 18 luni să remedieze problema restituirilor, în sensul respectării drepturilor fundamentale și instituirii unui mecanism funcțional de retrocedare și compensare.

Termenul a expirat în iulie 2012, dar a fost prelungit la cererea Guvernului până în 12 aprilie 2013. Dacă România nu remediază procedurile privind retrocedările atunci una din sacțiuni este excluderea din Consiliul Europei.

Miza despăgubirilor: 8-9 miliarde de euro

Președintele ANRP, Gerorge Băeșu anuța în ianuarie că valoarea totală a despăgubirilor rezultate din litigiile privinde retrocedarea se ridică la aproximativ 8-9 miliarde de euro. De altfel premierul Ponta a avansat această cifră și a declarat că statul nu are acești bani.

În 2012 fostul ministru al Finanțelor, Bogdan Drăgoi a declarat că valoarea totală a retrocedărilor se ridică la peste 16 miliarde de euro. Plata integrală exclusiv prin bani pentru proprietățile naționalizate de comuniști ar însemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang